Trump als mislukte fascist

Bijgewerkt op: 10 jan. 2021

Is me nog meegevallen. Of tegen, zo u wilt. Het klassieke fascistische scenario was nog anders gelopen: een goed georganiseerde groep was het Capitool binnengedrongen, had de tunnels waarlangs de congresleden wilden ontsnappen geblokkeerd, en had tientallen congresleden vermoord en tientallen anderen in gijzeling genomen. Trump (als ik zijn naam in spiegelbeeld op een vlag zie, lees ik steeds: Smurf) had dan de noodtoestand uitgeroepen, en had de Nationale Garde of de Navy Seals ingezet om het Capitool te bevrijden, waarbij helaas veel Congresleden en veel bezetters waren omgekomen (“You can’t make an omelette without breaking the eggs”).

En dan – wending uit het boekje – had hij de noodtoestand aangegrepen om de verkiezingsuitslag ongeldig te verklaren en zichzelf uit te roepen tot nieuwe president “by a landslide”.


Hij zou dan een noodcongres hebben benoemd met vooral aanhangers van zichzelf. En hij zou het grotendeels verwoeste Capitool hebben vervangen door een gebouw dat vier keer zo groot is, in pompeuze neoclassicistische stijl – “the greatest building ever” (Smurf weet nog wel een projectontwikkelaar). En hij zou een proces begonnen zijn tegen Joseph Biden Jr., Hilary Clinton en Barack Obama met zelfbenoemde rechters. En elk jaar, op 6 januari, zouden de gesneuvelde helden van het Capitool in grootse stijl worden herdacht.


Maar de gewapende bende die het Capitool binnenviel was precies dat: een bende. En ook verder valt het op dat Smurf in vier jaar van presidentschap nauwelijks heeft geprobeerd de democratie te ondermijnen. Geen paramilitaire troepen die straatgeweld gebruiken om angst en terreur te zaaien. Geen wetgeving om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te ondermijnen. Geen wetgeving met vage misdrijven om critici in de cel te smijten. Alleen een bende idioten, twee weken voor de verkiezingen, die op Twitter staan te pronken met een naambordje van Pelosi als trofee.


Weinig fascistisch is ook dat Smurf weinig heeft met geweld. Het leger interesseert hem dan ook niet. Als hij iedereen op stang wil jagen, komt hij niet verder dan het terugtrekken van troepen uit verre buitenlanden.


Nee, als het zo moet, wordt het nooit wat met het ondermijnen van de democratie in Amerika.

Natuurlijk weet ik ook dat Smurf een enorm grote aanhang heeft, en dat die doorgaat met zich vreemd te gedragen – ook als Smurf wordt berecht, achter tralies komt en nooit meer publieke ambten mag vervullen. Maar vier jaar Smurf heeft de Republikeinse partij in de grootste verwarring achtergelaten. Daar dreigt de komende maanden een machtsstrijd tussen gematigden en gestoorde types, en mogelijk een splijting. Die partij heeft jaren nodig om weer wat bij zinnen te komen.


Zoals vaker: het dieptepunt is, in meetkundige termen, meteen het keerpunt.


Maar goed, Smurf kan altijd nog de filmrechten verkopen.

34 weergaven
Schrijf een reactie aan Christiaan...

Bedankt voor de inzending!