top of page

Actieblog kerncentrales: #Markwaardanwel


Dus Mark Rutte gaat toch geen kerncentrale bouwen in wingewest Groningen. Dat is een hele opluchting voor de Groningers. Die zijn gewend Rutte en zijn vrienden op hun woord te vertrouwen. Bovendien kunnen we nu sneller bouwen, want in Groningen moet je eerst wachten tot de laatste aardbevingen zijn weggeëbd. Er gelden immers regels voor het bouwen in aardbevingsgebied Groningen (NEN-norm 9998). En het kan nog even duren voor de Groninger bodembeweging weer tot rust is gekomen: ook als de gaswinning gestopt is, zijn er nog jaren naschokken.


Maar dat is dan meteen een nieuwe kwestie waar de aanvoerder van Rutte-IV en -V een jaartje of vier over kan gaan polderen: waar zet je dan wel een kerncentrale neer? Sommige mensen vinden een windmolen mensen lelijk, anderen vinden een elektriciteitsmast gevaarlijk, maar een kerncentrale in je achtertuin?


En we moeten wel opschieten met bouwen in de achtertuin van een ander, want als we te weinig tegen klimaatverandering doen, wordt een groot deel van Nederland onbruikbaar om zo’n centrale neer te zetten: dat staat dan onder water. Al is het koelwater wel meteen bij de hand.


Waar komt die nieuwe kerncentrale dan te staan? Op het Museumplein in Amsterdam, waar nu voortdurend verboden demonstraties worden gehouden? Op het Malieveld in Den Haag, dat nog niet zo lang geleden door de trekkers van de Farmers Defence Force is omgeploegd?


Nee, natuurlijk niet. Kerncentrales zet je langs de grens, zodat je vooral de burgers van het buurland bedreigt. Of langs de kust. Kijk naar Borssele, Petten, Doel, Kalkar destijds. Het kan dus heel goed in Scheveningen of op Pampus.


Zullen we het maar gewoon aan Mark vragen? Dat kan heel eenvoudig: verspreid de hashtag #Markwaardanwel? En we kunnen dezelfde vraag stellen aan die andere partijen die nieuwe kerncentrales willen: naast de VVD ook het CDA, de PVV en Forum voor Democratie.

15 weergaven

Comments


Schrijf een reactie aan Christiaan...

Bedankt voor de inzending!

bottom of page