top of page

Ay, there’s the rub

In een aflevering van de Amerikaanse ziekenhuisserie E.R. zitten enkele artsen en verpleegkundigen met elkaar te praten. Het gesprek komt op acteren. John Carter, gespeeld door Noah Wyle, vertelt dat hij als student wel op het toneel heeft gestaan, en als om het te bewijzen draagt hij uit het hoofd een stukje voor uit het beroemde “To be or not to be”, uit Hamlet van Shakespeare. Na een regel of tien loopt hij vast. Het is duidelijk, Carter was een leuke acteur, maar toch echt een amateurtje.

John Carter (Noah Wyle) en Luka Kovac (Goran Visnjic)

In het gezelschap is ook Luka Kovac, een Kroatische arts die is gevlucht en in de VS terecht is gekomen. Luka heeft de rol van Hamlet in het Kroatisch op het toneel gebracht (dat geldt ook voor de acteur die Luka speelt). Hij pakt de tekst op waar Carter is gestopt, maar dan in zijn moerstaal. De anderen luisteren gebiologeerd naar de bekende maar onverstaanbare woorden. Zijn acteerswerk is ingehouden en van professionele klasse.

Maar ik denk: Noah Wyle is de grootste acteur. Hij weet hoe je moet spelen dat je matig kunt acteren. Hij heeft alles moeten loslaten wat hij in al die jaren als acteur geleerd heeft.

E.R. seizoen 8 aflevering 16 “Secrets and Lies”

38 weergaven

Comments


Schrijf een reactie aan Christiaan...

Bedankt voor de inzending!

bottom of page