top of page

Deugen we nou of niet?


De Benedictijner monniken in een klooster in Leuven lezen elkaar voor uit De meeste mensen deugen, het boek van Rutger Bregman. Dagblad Trouw onthulde dat vorige week. Dat is een bijzonder bericht. Waarom?


Bregmans boek hoort niet tot de Katholieke canon, en toch is het stof voor overdenking voor monniken. Dat maakt het bijzonder. Maar er is een fundamenteler reden.


Veel mensen kennen de Bijbel, of ze hebben er een beeld bij. Ze willen graag geloven in “vrede op aarde en in de mensen een welbehagen”. Maar ze kunnen het niet geloven, of niet meer. Voor steeds meer mensen is de Christelijke boodschap te mooi om waar te zijn. “Mijn Koninkrijk is niet van deze wereld,” zei Jezus al. En zo is het ook met Sint Bregman. Wij willen heel graag geloven dat de meeste mensen deugen, maar als we het nieuws volgen zien we alleen maar mensen die slecht of dom zijn. Daarom vergapen we ons aan Bregmans boek: een prachtig verhaal, maar we kunnen het geloof in goede mensen niet opbrengen.


Dat is de reden dat De meeste mensen deugen maandenlang het best verkopende boek was en dat het nog steeds prima loopt. Het verkondigt dezelfde blijde boodschap als de Bijbel. Een boodschap waar we bij weg kunnen dromen, vol verlangen dat het waar mocht zijn. Dat het klimaat niet naar de bliksem gaat, dat liegende populisten de boel niet verzieken, en dat het morgen weer in orde komt met ons allemaal.


Toch heeft Bregman gelijk. Hij heeft immers nooit beweerd dat de wereld deugdelijk in elkaar zit, alleen maar dat de meeste mensen goed in elkaar zitten. Lees hem er maar op na. Zelfs de Wehrmachtsoldaat die in maart 1945 fanatiek bleef doorvechten tegen beter weten in en daarmee de oorlog nodeloos verlengde, zelfs die deugde. Hij wilde namelijk zijn kameraad niet in de steek laten. Hij handelde verkeerd, maar zijn intentie was goed.


Of kijk eens om u heen. In het nieuws ziet u allemaal slechte mensen, maar in uw eigen omgeving? Als u uw mobiel ergens op kantoor laat slingeren is de kans groot dat hij u wordt teruggebracht door iemand die er echt moeite voor wil doen. Niet omdat hij een beloning wil, maar omdat we dat zo doen voor elkaar. Het valt reuze mee met ons.


En als we de ander ons vertrouwen schenken, is de kans groot dat we dat vertrouwen ook terugkrijgen.


27 weergaven
Schrijf een reactie aan Christiaan...

Bedankt voor de inzending!

bottom of page