13 jaar geleden was ik een week op vakantie in Kopenhagen. En van daaruit wilde ik een dag heen en weer naar de Zweedse stad Malmö. Malmö is vanuit Kopenhagen bereikbaar via een snelle spoor- en auto-brug-tunnel-verbinding (een soort poldercompromis), die bij ons vooral bekend is uit de televisieserie The Bridge. In Denemarken rijden de treinen rechts zoals bij ons, maar in Zweden rijden ze links. De overgang hebben ze opgelost met een fly-over – een briljante oplossing, die ik ook al eens had bedacht voor het autoverkeer in de Kanaaltunnel.
Via die spoor-brug-tunnel-fly-over-verbinding kwam ik enigszins geklutst en gespiegeld aan op Centraal Station Malmö.
Nou had ik Deense kronen op zak om in Kopenhagen te kunnen betalen, maar ik had op de een of andere manier in mijn hoofd dat je in Zweden met euro’s kunt betalen. Daar in die stationshal merkte ik dat dat niet klopt: in Zweden heb je Zweedse kronen, die weer een heel andere waarde hebben dan Deense kronen. Mijn euro’s waren ineens geen geld meer, maar alleen stukjes papier met plaatjes van bruggen (maar niet van tunnels).
Ook nog geen probleem, bedacht ik, ik pin wat van die Zweedse kronen uit een geldautomaat. Hoeveel kronen zou ik nodig hebben? Ik wist niet wat de koers en dus de lokale koopkracht was. Het was maar voor een dagje, dus – bedacht ik – ik kies uit het rijtje getallen dat op het scherm staat het op een na laagste bedrag en dan kan ik even vooruit.
Maar dat ging niet: de automaat in de stationshal bood geen standaardbedragen aan. Ik mocht met de cijfertoetsen het gewenste bedrag helemaal zelf invoeren. En toen wist ik het niet meer.
Snel ben ik maar uit de rij gestapt, zodat de mensen achter mij door konden met het tappen van stapeltjes kronen. En ik besloot om in die stationshal maar even een soort CBS-prijsindex uit te voeren. Men neme twee standaardproducten… Hoeveel kost een beker koffie en hoeveel kost een pocketboek?
Ik liep het na in de kiosk en bij het boekwinkeltje, allebei in die hal aanwezig. Op die basis schatte ik de Zweedse kroon in op een dubbeltje (bestaat dat woord nog?). Ik pinde dus 2000 kronen en daar kon ik de dag mee toe.
Later stelde is vast dat de ruilvoet 8:1 is. Ik was dus iets duurder uit dan gedacht, maar dat verrekenen we met het vakantiegevoel.
Comentarios