RTL zendt het tweede seizoen van De verraders (een Wie is de mol?-epigoon) uit achter de betaalbarrière van Videoland. Ik zal verraden welke verbijsterende plot zich gaat ontrollen voor de ogen van de abonnees. U hoeft er niet voor te betalen.
Voor wie de formule niet kent: een groep bekende Nederlanders wordt opgesloten in de Drentse havezate Havixhorst, waar ze opdrachten uitvoeren om zilverstaven te winnen. Drie van hen zijn verraders. Elke avond stemmen de deelnemers één kandidaat weg, in de hoop dat ze een verrader te pakken hebben (meestal niet). En elke nacht komen de verraders bijeen in een schemerige kelder om een kandidaat te “vermoorden” (uit het spel weg te spelen). De slaapkamers van de andere kandidaten zijn intussen op slot.
Maar dit seizoen loopt het verrassend anders. Een van de verraders, actrice Britt Scholte, werpt bij haar medeverraders de vraag op waarom zij eigenlijk de verraders moeten heten. Doen de anderen, de “getrouwen”, eigenlijk niet hetzelfde als de verraders: iemand elimineren? Waar halen de “getrouwen” het lef vandaan om zichzelf als de “goeden” te beschouwen”? Toch alleen maar omdat ze met meer zijn? Van welk democratiebegrip gaan zij eigenlijk uit?
Overdag weet Britt een van de getrouwen – reality-ster Romana van Baaijen – over te halen om zich bij de verraders aan te sluiten. Romana wekt ’s avonds de indruk dat zij zich in haar slaapkamer terugtrekt, maar in werkelijkheid rolt zij een jas op en legt die in haar bed, met de dekens hoog opgetrokken, en ze sluit zichzelf in in een bezemkast. In de griezelige kerker besluit zij samen te gaan rotten met de verraders.
De volgende nacht weten de verraders nog twee getrouwen over te halen om zich bij hen aan te sluiten. Nu hebben ze een meerderheid. In de gebruikelijke avondsessie verklaren zij zich openlijk tot verraders en besluiten ze met meerderheid van stemmen dat zij niet langer de onaangename titel “verraders” willen dragen. Voortaan zijn zij de getrouwen en de anderen de verraders. Met hun meerderheid en nieuwe titel kunnen ze nu twee keer per dag een verrader (een ex-getrouwe) uit het spel stemmen.
Presentator Tijl Beckand protesteert, maar hij wordt met meerderheid van stemmen uit het landhuis verbannen. Een van de cameramannen volgt hem en blijft heel professioneel beelden van hem maken. Beide hebben het zwaar, want die dag regent het onophoudelijk. Intussen breekt deelnemer en judoca Henk Grol de kluis open (waarbij hij geblesseerd raakt) en haalt hij triomfantelijk de hele voorraad aan zilverstaven tevoorschijn. Acteur Iliass Ojja, die het niet helemaal begrepen heeft, ontwerpt een “verradersvlag” met een doodshoofd op zwarte achtergrond en hijst die vlag in de hoogste toren van het landhuis.
Onder aanvoering van standup-comedian Tisjeboyjay sluiten de getrouwen (of zijn het de verraders?) het andere team op in de kelder. De getrouwen (zoals ik ze maar blijf noemen) verlaten het kasteel om de zilverstaven te verkopen aan een zilversmid in het pittoreske plaatsje Koekange. De zilversmid ontdekt dat het koperen staven zijn met een laagje zilververf. Het gezelschap wordt gearresteerd wegens oplichting en belandt in de politiecel van Meppel; met hen eindigt ook een cameraman achter de tralies. De officier van justitie besluit om Videoland te vervolgen wegens uitlokking tot oplichting.
Het volgende seizoen van De verraders (uit te zenden op de open zender van RTL) is ineens onzeker geworden.
Volgende keer: wat er misging bij seizoen 2022 van Hunted. Hoe een van de kandidaten zich beriep op “onrechtmatig verkregen bewijs” en de camerabeelden van zijn pintransactie uit het dossier wist te krijgen.
Comentarios